Szukaj na tym blogu

środa, 27 stycznia 2016

Kotlety ziemniaczane

"Szybko, tanio, smacznie, czyli kotlety ziemniaczane z tym, co można znaleźć w lodówce i spiżarce. W moim przypadku były to: ugotowane ziemniaki, podsmażona cebulka, papryka, kukurydza, ziarenka i smażone pieczarki. Wyszło bardzo smacznie! Ale oczywiście dodatki można dowolnie zmieniać, lub nawet pominąć."

Składniki (niestety nie podam precyzyjnie:):

  • gotowane ziemniaki, najlepiej by były z dnia poprzedniego
  • cebulka pokrojona w kostkę i podsmażona na złoto
  • kawałek czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • kilka pieczarek pokrojonych w plasterki i usmażonych
  • garść kukurydzy z puszki
  • kilka łyżek mąki orkiszowej (im więcej jej damy, tym kotlety będą twardsze)
  • 1-2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, chilli
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać podsmażoną cebulkę, plasterki pieczarek, kukurydzę, paprykę, pestki słonecznika i dyni, mąkę i otręby, przyprawy. Wbić jajko i wymieszać łyżką składniki na jednolitą masę.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na złoto brązowo na rozgrzanym oleju rzepakowym lub kokosowym. 

1 komentarz: