Szukaj na tym blogu

wtorek, 22 grudnia 2015

Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe

"Coś dla miłośników marcepana... Banalnie proste. Nie słodkie - kto lubi słodkości powinien dodać cukier puder. Ja zrobiłam z podwójnej ilości składników. Źródło przepisu: Domowe - Wypieki." 

Składniki:
  • 200g masy marcepanowej
  • 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • 50g migdałów
Dodatkowo:
  • 1 żółtko do smarowania
Sposób przygotowania:
Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na parę minut, po czym obrać ze skórki.Obrane migdały dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i  małym nożykiem podzielić na połówki.
Masę marcepanową zagnieść z mąką ziemniaczaną (ewentualnie dołożyć cukru pudru). Uformować wałek i podzielić go na 20- 24 części i uformować kulki.
W każdą kulkę wcisnąć po 3 połówki migdała, czubkiem do góry.
Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C stopni przez ok. 12- 15 min, do zarumienienia.
Ciasteczka można przechowywać W zamkniętej puszce można je przechowywać do 4 tygodni, ale któż by tyle wytrzymał? 

1 komentarz:

  1. ... właśnie! któż by wytrzymał? są obłędnie smaczne!!! schowałam "na Święta", ale nie wiem czy dam radę ;-) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń