Szukaj na tym blogu

wtorek, 13 stycznia 2015

Kasza jaglana smażona z jajkiem

"Skoro w mojej rodzinie wszyscy uwielbiają jajaryż, czyli ryż smażony z jajkiem (zapraszam TU i TAM), to pomyślałam czemuż by nie zrobić tej potrawy z kaszą jaglaną?  Kilka minut i pyszne danie gotowe. Dodatki - co kto lubi, a w moim przypadku - co kto ma w lodówce:). Rewelacyjne! I z pewnością smakuje lepiej niż wygląda:)"

Składniki:
  • kasza jaglana ugotowana na sypko
  • jajka (nie powinno być ich więcej objętościowo niż  dodatków, bo wyjdzie raczej jajecznica:)
  • kawałek czerwonej papryki
  • garstka kukurydzy z puszki
  • kawałek piersi z kurczaka
  • zieleninka: szczypiorek, natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli w płatkach, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki i posypać je ulubioną przyprawą do drobiu. Podsmażyć na oleju krótko, by nie wysuszyć mięsa. Dorzucić paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i kukurydzę. Po ok. minucie dodać kaszę jaglaną, zamieszać i wbić jajka. Doprawić i przesmaży mieszając, by wszystkie dodatki otoczyły się jajkiem. Gdy jajka się zetną - potrawa gotowa. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lece gotować jaglaną, muszę tego spróbować i przeciągnąć na złą stronę mocy, męża. Jajko idealnie się nada do suplementacji wit B12 w diecie wegetarianina-umiarkowanego vegania. Ze względów zdrowotnych z całkowitego veganizmu trzeba zrezygnować - z czego ja osobiście się cieszę bo życie bez jajek jest dla mnie nie do zaakceptowania :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kwestii jajek podpisuję się wszystkimi kończynami:)

      Usuń